maandag 30 maart 2015

Historisch Kookatelier Eetverleden

Ik mocht zondag als leerlingkok aan de slag in het historische kookatelier van Manon Henzen, historica en kok. Zij doet onderzoek naar recepten en eetcultuur uit het verleden. Ze geeft in haar mooie atelier kookworkshops en diners. Alleen al voor de boekenkast is haar atelier de moeite van het bezoeken waard! Ik heb daar na de workshop een behoorlijke tijd in rondgesnuffeld.
De keukenkasten zijn gevuld met prachtige weckflessen vol bekende maar vooral ook onbekende ingrediënten.
De workshop ging deze keer over paasgerechten. Nadat Manon onder het genot van Romeinse mulsum (gekruide wijn) een inleiding had gegeven over paartradities en -gerechten gingen de acht deelnemers aan de slag met een flink aantal recepten. We maakten uit de Middeleeuwen vis met specerijensaus en ghecloven Nonnen, (met saffraan, kaneel, gember, salie en peterselie gevulde eitjes).
Uit de gouden eeuw was er echte versgeperste limonade, een luxe in die tijd. Ook uit de 17e eeuw was de met zuring, foelie en citroen gestoofde kip, en de citroen/appeltaart, waar ik mij over heb ontfermd.
Uit de 18e eeuw waren er zoute krakelingen en zoete kervel(pannen)koekjes. Tot slot de 19e eeuw: een bewerkelijk recept van eitjes gevuld met tong, gerookte kip, truffel, champignon en peterselie.
We waren met zijn allen druk in de weer, de keuken was groot genoeg om elkaar niet in de weg te lopen en Manon was er wanneer we haar hulp nodig hadden.
Aan het eind van de middag was alles klaar en mochten we met zijn allen van de mooi opgemaakte schalen opscheppen.
Ik had al eens vaker wat lekkere historische hapjes geproefd, dus onbekend smaakte het niet. Het opvallendste aan deze maaltijd was toch dat men in het verleden (vooral Middeleeuwen en Gouden Eeuw) behoorlijk dol was op specerijen en zoet. Het onderscheid tussen zoet en hartig werd (nog) niet zo gemaakt. 

zaterdag 28 maart 2015

Gasten aan de Eettafel


Afgelopen vrijdag kookten Martien en ik als Food Event van Thuisafgehaald een huiskamerdiner. We hadden vier aanmeldingen. Een enorme verrassing, want in de opstartfase is het niet ongewoon dat er helemaal niemand reageert op zo'n Event. We waren dus heel blij en hadden enorm veel zin om de keuken in te duiken!
Martien haalde gemengde sla, kaas, witlof, knoflook en paddestoelen op de boerenmarkt in Utrecht. Ik had de rest van de boodschappen al in huis. Aan de slag met het dessert, want dat moest ingevroren worden.
Een Russisch gerecht, hemelse modder, net sneeuw, met rode vruchten. Toen volgde de paddestoelensoep, met verse morieljes, een echte lentepaddestoel. Als laatste maakten we de plaattaart met witlof, ansovis, mozzarella en zelfgeraspte parmezaanse kaas.
Om klokslag 6 kwamen Evelijn en René, gasten van vlak om de hoek. Niet veel later belde Trudy aan. We dronken een glas huiswijn en wachtten op de vierde gast. Onder het knabbelen van de zelfgebakken broodstokjes met tapenade besloten we na een half uur om maar te beginnen.
Het werd een gezellige avond, waarbij allerlei dwarsverbanden in ons verleden bleken te bestaan, verrassend! Het eten werd gewaardeerd.
De vierde gast is nooit meer gekomen en heeft ook niets meer laten horen na mijn mailtje. Weer wat geleerd: volgende keer om bevestiging vragen en wat persoonlijker contact onderhouden over wat de bedoeling is.

woensdag 25 maart 2015

Thuisafgehaald feestje

Op 26 maart vierde Thuisafgehaald de derde verjaardag van het concept/ de site. Dat vond plaats in Den Haag. Ongeveer vijftig thuiskoks en afhalers kwamen het feestje mee vieren. De koks hadden allemaal iets zelfgemaakts meegebracht.
Het leuke van deze avond was voor mij dat ik de bedenkers en oprichters van de site kon ontmoeten.
Ook sprak ik een paar andere koks. Thuiskok mama Lina kwam zelfs helemaal uit Zeeuws-Vlaanderen met haar man. Zij komt uit Sicilië en kookt lekker Italiaans. Dat ik van haar een compliment kreeg over mijn tomatenbrood vond ik heel speciaal!
De avond werd afgesloten met een theatervoorstelling met en over koken.

Onze huiswijn

Wij hebben een ontzettend lekkere huiswijn gevonden! Het is een wijn uit het niet zo bekende wijnland Roemenië. We schenken zowel de witte (pinot grigio druif) als de rode (pinot noir). Deze wijnen zijn bijzonder goed gemaakt en heerlijk om te drinken. 
De witte is een lichte, fruitige droge wijn, de eerste indruk is peer en appel, maar er is meer fruit in te ontdekken, ook tropische geuren. Hij combineert lekker met vis, kazen en pastagerechten. De rode is eveneens fruitig, licht van smaak en kleur, maar heeft ook een stoere ondertoon van iets houtigs of tabak. Hij smaakt heerlijk bij vlees, vis en Aziatische gerechten. 
De wijn is te koop bij de Wijngenoten in Maarssen. http://www.wijngenotenmaarssen.nl/

maandag 23 maart 2015

Woensdag 25 maart, curry

Aanstaande woensdag af te halen bij Ariane: kikkererwtencurry met spinazie, rijst. Kijk op Www.thuisafgehaald.nl voor details en bestellen, of stuur een berichtje via facebook.

Het krijgt langzaam vorm....

 


We hebben inmiddels voor de eerste aanpak visitekaartjes gemaakt.
Er zijn wat contacten gelegd met de lokale middenstand in Lopik en Maarssen.
Hieronder lees je wat wij op dit moment te bieden hebben:

*Uit eten in je eigen huis: Ariane en Martien komen graag bij je thuis een diner of feestje verzorgen.
*Ariane kookt in Maarssen op woensdag afhaalmaaltijden.
Martien overweegt om dit in Lopik te gaan doen.
*Wij streven er naar om zo veel mogelijk verantwoord eten te koken, waar mogelijk biologisch, en aanpasbaar aan alle (dieet)wensen.
*Maandelijks organiseren wij een huiskamerdiner, waarvoor je je vooraf kunt opgeven via Thuisafgehaald.nl, bij Lokale Food Events.
*Specialiteiten van ons zijn onze (hartige) taarten, brood, soepen, stoofpotten, ovengerechten en salades. Wij schenken wijn van de lokale wijnhandel.
*Volg onze facebookpagina: https://www.facebook.com/pages/Huiskamerrestaurant-De-Eettafel



Hoe het zo kwam...



Het begon allemaal tijdens de kerstinkopen. Martien was mee voor de gezelligheid, en terwijl we winkel in, winkel uit liepen bespraken we van alles. Allebei waren we op een punt in ons leven waar we op zoek waren naar een nieuwe bestemming, om dat overgewaardeerde woord 'uitdaging' maar eens te omzeilen.
Martien: "Ik denk wel eens, ik zou wel bij mensen thuis willen koken." Tegen mij was al vaker gezegd dat ik misschien maar eens verder moest met mijn bak- en kooktalenten, nu ik uit het onderwijs was gestapt. Dus ik riep meteen: "O leuk, dat wil ik ook. Zullen we samen beginnen?"
Niet dat we eerst zonder gespreksonderwerp zaten, maar de rest van de middag hadden we genoeg om over te praten. Die avond belde Martien twee keer met allerlei ideeën, en er werd een weekendje afgesproken om te brainstormen.
De weken erna hadden we regelmatig contact, het botste en vlamde nu en dan wel, want verantwoord eten en biologisch is nu eenmaal een principekwestie voor mij, en Martien wilde het ook graag betaalbaar houden.
De naam de Eettafel werd bedacht, nadat onze eerste ingeving de Eetkamer een bestaand restaurant bleek te zijn in de omgeving. De site Thuisafgehaald.nl had ik toen al ontdekt. We besloten dit principe te omarmen en te starten met afhaalmaaltijden en huiskamerdiners. Zo konden we ervaring op doen, ontdekken wat we klanten kunnen bieden.
Ik maakte een Thuisafgehaaldaccount onder onze nieuwe naam, maakte een facebookpagina aan. Begin maart hadden wij ons try out diner, met vrienden en familie. Het koken samen bleek bijzonder goed te gaan, leuke ontdekking als je zo in het diepe springt! We hadden een heerlijke middag in de keuken en het diner werd een gedenkwaardige avond.
Op 27 maart hebben wij alweer ons tweede huiskamerdiner.