maandag 30 maart 2015

Historisch Kookatelier Eetverleden

Ik mocht zondag als leerlingkok aan de slag in het historische kookatelier van Manon Henzen, historica en kok. Zij doet onderzoek naar recepten en eetcultuur uit het verleden. Ze geeft in haar mooie atelier kookworkshops en diners. Alleen al voor de boekenkast is haar atelier de moeite van het bezoeken waard! Ik heb daar na de workshop een behoorlijke tijd in rondgesnuffeld.
De keukenkasten zijn gevuld met prachtige weckflessen vol bekende maar vooral ook onbekende ingrediƫnten.
De workshop ging deze keer over paasgerechten. Nadat Manon onder het genot van Romeinse mulsum (gekruide wijn) een inleiding had gegeven over paartradities en -gerechten gingen de acht deelnemers aan de slag met een flink aantal recepten. We maakten uit de Middeleeuwen vis met specerijensaus en ghecloven Nonnen, (met saffraan, kaneel, gember, salie en peterselie gevulde eitjes).
Uit de gouden eeuw was er echte versgeperste limonade, een luxe in die tijd. Ook uit de 17e eeuw was de met zuring, foelie en citroen gestoofde kip, en de citroen/appeltaart, waar ik mij over heb ontfermd.
Uit de 18e eeuw waren er zoute krakelingen en zoete kervel(pannen)koekjes. Tot slot de 19e eeuw: een bewerkelijk recept van eitjes gevuld met tong, gerookte kip, truffel, champignon en peterselie.
We waren met zijn allen druk in de weer, de keuken was groot genoeg om elkaar niet in de weg te lopen en Manon was er wanneer we haar hulp nodig hadden.
Aan het eind van de middag was alles klaar en mochten we met zijn allen van de mooi opgemaakte schalen opscheppen.
Ik had al eens vaker wat lekkere historische hapjes geproefd, dus onbekend smaakte het niet. Het opvallendste aan deze maaltijd was toch dat men in het verleden (vooral Middeleeuwen en Gouden Eeuw) behoorlijk dol was op specerijen en zoet. Het onderscheid tussen zoet en hartig werd (nog) niet zo gemaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten